Lerántjuk a leplet az intelligensnek mondott fűtőfóliákról.

Gyógyító sugárzással szeretném fűteni a lakásomat

2017/11/20. - írta: fűtőfólia tévhitek

A csodálatos infrasugárzás

Különböző fűtőeszközök marketingjénél szívesen hivatkoznak az infrasugárzás gyógyító hatására. Létező hatásról van szó, hiszen légúti betegségek, arcüreg vagy homloküreg gyulladás esetén javasolják a vörös fényű infrarubin izzó alkalmazást. Azonban nagy merészség azt állítani, hogy egy 24-25 °C-os padlófűtési felület az infrarubin lámpával azonos gyógyító hatással rendelkezik.

A jelenleg épülő jól szigetelt házaknál a padló hőmérséklete 2-3 fokkal magasabb mindössze a léghőmérsékletnél, gyakori panasz a beköltözés után, hogy a megfelelő szobahőmérséklet ellenére hűvösnek érzékelik a greslap hőmérsékletét. Könnyen belátható, hogy az emberi test irányában egy hűvös padlófelület nem képes hőt sugározni, hanem inkább hőt von el. Éppen ezért nem javaslom senkinek, hogy az arcüreg gyulladását a padlóra hasalva próbálja meggyógyítani. Gyakori reklámígéret, hogy a fűtőfólia vagy fűtőfilm a padló alá beépítve gyógyító hatású infrasugárzással fűti a helyiséget.

Ez vajon hogyan történik?

Hadd említsek néhány mindenki számára könnyen belátható példát. Tudjuk, a Nap nevű csillag infrasugárzással melegíti a Föld nevű bolygót. Mi mással fűtené, hiszen a hő még kétféle módon képes terjedni, konvekciós légáramlással és vezetéssel, de ez utóbbiak a világűrön keresztül nem képesek működni.

És hogyan védekezünk nyáron a túlságosan erős napfény ellen? Hát pl. napernyővel, ami egy vékony vászonanyag. Mivel az infravörös fény semmilyen átlátszatlan fényelnyelő (opak) anyagon nem képes áthaladni, éppen úgy, mint a látható spektrumba eső fénysugarak sem! Ha valaki még mindig elhiszi azt, hogy a infravörös sugarak áthaladnak bármilyen fényelnyelő anyagon – parkettán, szőnyegen, padlócsempén – az tegyen a TV távirányítója elé ilyen anyagokat és figyelje meg, fog-e működni a távvezérlő. A távszabályzók ugyanis IR sugarakkal (infrared remote) működnek.

Fentiek ellenére az igaz, hogy a felületi hőleadók – padló, fal vagy mennyezet – a fűtő- és hűtőenergia döntő hányadát sugárzással adják át a lakótérnek, de természetesen akkor is, ha vízáramoltatásos hagyományos felépítésűek. A hőátadási folyamat a következő: a fűtőeszköz – ami lehet vízkeringetéses csővezeték, lehet elektromos fűtőkábel, lehet fűtőfilm vagy fűtőfólia – vezetéssel átadja a hőt a környezetének (beton, esztrich, mészhomok vakolat), majd a levegővel érintkező felület (parketta, greslap, gipszkarton stb.) alacsony hőmérséklete miatt döntő részben sugárzással (IR) leadja a fűtő vagy hűtő energiát.

De hová adja át, fűti a testünket?

A termodinamika II. főtétele alapján: Hő önként csak magasabb hőmérsékletű helyről áramlik alacsonyabb hőmérsékletű hely felé. Ennek alapján egyértelmű kell legyen, hogy a padló-, fal-, és mennyezeti hőleadók a marketing ígéretek ellenére nem az emberi testnek adják át a hőenergiát, hanem az épület alacsonyabb hőmérsékletű felületeinek. Amikor a hő valóban az alacsonyabb hőmérsékletű helyről áramlik a magasabb hőmérsékletű hely felé – természetesen külső hajtóenergia segítségével – azt úgy hívják, hogy hőszivattyúzás!

Az emberi test önmagában is egy „hőtermelő szerkezet”, klímatechnikai számításoknál 100 W hőteljesítményként vesznek figyelembe egy felnőtt személyt. Tehát kapitális butaság azt a téveszmét hangoztatni, hogy az emberi test közvetlenül hasznosítja az intelligens fűtőfóliával temperált padlófelület által kisugárzott hőenergiát. Az emberi test valójában egy második hőtermelő a lakás fűtésének szempontjából, a maga 36,5 °C-os hőmérsékletével.

A valóságos infrafűtő eszközök

A felületfűtéseket az épületgépészetben sosem nevezték infrafűtésnek, ebbe a kategóriába a fekete és vörösen sugárzó eszközök tartoznak, illetve az elektromos kivitelek közül a „kvarcsugárzónak” nevezett, tükrös fényvisszaverő felülettel rendelkező készülékek. Az ilyen eszközök kiegészítő fűtésnek kiválóak, ideális egy fürdőszoba gyors előfűtésére a fűtési idényben vagy azon kívül.

 ir-1500-s-hosugarzo-koennyen-kezelheto-84.jpg

forrás: https://de.trotec.com/hu/termekek/gepek-homecomfort/futes/hosugarzo/hosugarzo/ir-1500-s-hosugarzo/

Létezik sötéten sugárzó változat is, ideális teraszfűtésre hűvös őszi estéken.

00063.jpg

forrás: https://paramentesito.hu/id/00063

Lakótér fűtése mennyezeti infrapanelekkel

Jóval koncentráltabb hősugárzás, mint egy teljes mennyezeti felületi hőleadónál, az eredmény hőmérsékleti aszimmetria. A hőmérsékleti diszkomfort panaszok nehezen elkerülhetőek, egy hálószobában a rendszeres ki-be kapcsolgatás miatt óránkénti ki-be takarózást okozhat, emiatt az ágytól a lehető legtávolabb helyezendő el. Minél több darabra osztják szét a szükséges teljesítményt, annál egyenletesebb lesz a hőérzet, ezzel viszont a költségek fognak növekedni.

infrapanel.jpg

forrás: http://www.depron.hu/hu/infrapanel

Az álom gyakran szertefoszlik, a gyógyító sugárzás helyett káros elektroszmog telepszik a lakásra. Erről kicsivel később részletesen szólok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futofolia.blog.hu/api/trackback/id/tr6513301541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása