Lerántjuk a leplet az intelligensnek mondott fűtőfóliákról.

Nagyfeszültségű távvezeték a nappaliban?

2017/12/10. - írta: fűtőfólia tévhitek

Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap novemberi számában megjelent a Tények és tévhitek a padlófűtésről című tanulmány 2. része. A cikk részletesen tárgyalja – műszeres mérések alapján – az elektromos fűtőfóliák és elektromos fűtőkábelek ill. fűtőszőnyegek felett kialakuló alacsonyfrekvenciás elektroszmogot.

A köztudatban tökéletesen ismert dolog az, hogy transzformátor és nagyfeszültségű távvezeték közelében nem egészséges tartózkodni. Kevésbé ismert tény, hogy az elektromos fűtések által okozott sugárzás milyen mértékű a különböző megjelenési formák esetén. Mint az megszokott, a forgalmazók nem érdekeltek abban, hogy a termékük esetleges hátrányos tulajdonságait nyilvánosságra hozzák. A szerkesztőség engedélyével közzéteszünk egy kis ízelítőt a részletes anyagból: 

 elso_kep.jpg

Elektromos térerő mérés fűtőfólia felett, 6 csempevastagságra volt szükség, mert a műszer „kiakadt”, 1999 V/m a mérés felső határa! Így mérhető 1835 V/m, ami döbbenetesen magas érték, különösen a fűtőkábel 0 értékéhez képest! Annak ellenére, hogy a fűtőfóliának kedvezne az alacsonyabb, 100 wattos teljesítménye a fűtőkábel 160 wattjához képest.

masodik_kep.jpg

Elektromos térerő mérés egy 220 kV-os távvezeték alatt, a talajtól 1 méter magasságban. 1958 V/m értékű a térerő, közel azonos a fűtőfólia felett 5 cm-el mért értékkel! Ilyen távvezetékek alatt nem szeretne lakni senki, ezt biztosan minden telekvásárló tudja. Akkor vajon ki kíván ekkora mértékű alacsonyfrekvenciás elektroszmogot költöztetni a lakásába? A kérdés költői, nyilvánvalóan senki, ha tudnák mit kapnak a fűtőfóliával aligha vennék meg. Az érdekesség abban van, hogy a távvezeték elektromos térereje nem volna mérhető egy alatta lévő házban, mert nem tud áthatolni a falakon. Tehát megállapítható, hogy a fűtőfólia „segít” megteremteni azt a mértékű elektroszmogot a lakásban, amely a távvezeték alá épített ház udvarán lenne a szabadban…és teszi ezt az ország bármely pontján, ott is ahol a közelben sincs nagyfeszültségű távvezeték!

Tartsunk egy kis pihenőt a mérések után és gondolkodjunk el azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy azonos teljesítmény és azonos áramfelvétel mellett a fűtőfólia úgy viselkedik, mintha elektroszmog sugárzása lett volna a tervezők célja? Az „intelligens” vagy nem intelligens fóliák és filmek úgy viselkednek, mint egy sugárzó antenna, vagy mint egy szoba méretű kondenzátor egyik fegyverzete. Mi az a kondenzátor?

 https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Kondenzátor_(áramköri_alkatrész)

Ha megvizsgálunk egy fűtőkábelt ill. fűtőszőnyeget, akkor azt fogjuk találni, hogy 1m2 felületen 10 méter 4mm-es (0,004 m)kábel található, ennek felülete 0,04 m2 , tehát ennyi lesz a sugárzó felület, de csak mágnesesen, mert ez árnyékolt kábel, emiatt elektromos tér nem keletkezik. A fűtőfóliáknál az 1m2 felületből mintegy 0,9 m2 a vezető felület, ennek egy része 1 cm széles rézfólia, a többi felület a fóliára felgőzölt ellenállásanyag. Tehát ennyire egyszerű lesz a magyarázat, az egyik 0,04 m2 felületen sugároz – ami ráadásul árnyékolt – míg a másik 0,9 m2-en, a különbség 22,5-szeres!

Joggal felmerülhet a kérdés, érdemes lenne esetleg árnyékolni a fűtőfóliát, legalább az elektromos térerő megszűnne felette. Vajon miért nem jutott eszébe ez a forgalmazóknak? Rossz hírem van, eszébe jutott, a reklámanyagokban is szerepel, itt a bizonyíték a következő képen!

folia23.jpg

Az „intelligens” fűtőfólia Construmán osztogatott szóróanyagán láthatóak a különböző padlóburkolatoknál szükséges rétegrendek. Mindegyik színes ábrán LÁTHATÓ a földelő rács a fólia felett, de egyedül a járólapok alatti rétegeknél kerül megemlítésre így: 6. földelő rács** Érdekes módon mindegyiknél jól látható, de nincsen megemlítve a felsorolásban. Ez volna az a földelendő sűrű fémháló, amelynek a feladata azonos a fűtőszőnyeg árnyékoló harisnyájával, amely ott körbeveszi a fűtőkábelt. Lehetne még azon tréfálkozni, mit keres egy szoros rétegrendben a hőtükör, ami egy alufólia. A hőtükör ott lehet hasznos, ahol sugárzással történik a hőátadás. Az egymáshoz préselődő anyagok közti hőáramlás vezetéssel történik, ott egy alufólia – kiváló hővezető lévén – nem segíti a szigetelő képességet, viszont értelmetlenül kidobott pénz a beépítése. Ami viszont hasznos lenne – a földelendő fémháló - az valószínűleg sehol sem kerül beépítésre.

A YouTube-on tucatjával vannak fenn videók fűtőfilmes padlófűtés villámgyors kiépítéséről. Hármat megnézve az a tapasztalat, hogy semmilyen elektroszmog elleni védelem nem kerül beépítésre, elmarad a földelhető fémháló!

Mit tehet a hétköznapi halandó egészsége megóvása érdekében? Először is tájékozódik a témában, az alábbi előadás kiválóan alkalmas erre a célra. Az előadó Almási Zsolt villamos mérnök, épületbiológus szakember. Az előadásból megtudhatjuk sok más érdekesség mellett, hogy milyen okok miatt ír fel egy gyermekorvos egy kétéves kisbabának altatót éjszakára, nappalra pedig nyugtatót! https://www.youtube.com/watch?v=9VdrPp6ag58

A teljes cikk a VGF 2017 novemberi számában olvasható, jelenleg az előfizetők olvashatják papír alapon vagy elektronikus formában. Bárki számára elérhető változatra 2018 február elejéig sajnos várni kell. Addig is a lényeg röviden: ha az elektromos árammal való fűtés magasabb ára elhanyagolható szempont, akkor érdemesebb a hagyományos fűtőkábeleket alkalmazni, ott nem keletkezik egészségkárosító sugárzás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futofolia.blog.hu/api/trackback/id/tr1913470289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása