Lerántjuk a leplet az intelligensnek mondott fűtőfóliákról.

Miért nem kapsz lakhatási engedélyt, ha elektromos fűtést választasz?

2017/11/11. - írta: fűtőfólia tévhitek

A legtöbb építtető csak az építkezés végén jön rá milyen rosszul döntött, amikor tisztán elektromos fűtést választott.

energy-1322810_640.jpg

Vélhetően többen felkapják a fejüket a cím olvastán: tényleg, mióta van ez így? Nem olyan régen, 2016 januártól szigorítottak a 7/2006 TNM rendeleten, amely ettől kezdve elvárásokat támaszt abban a tekintetben, hogy a ház, amit építesz, mekkora tehertétel a nemzetgazdaság számára.

Nem szeretné a nemzetgazdaság, hogy Neked egy energiapusztító házad legyen, vélhetően ezzel egyet tudsz érteni. A nemzetgazdaság feltételezi azt is, hogy ha történelemtanár vagy cukrász vagy, nem biztos, hogy el tudod dönteni, melyik fűtési módszer mennyire gazdaságos, vagy gazdaságtalan, esetleg mellé választanál egy jól sikerült reklám láttán.

Ezért aztán maximalizálták az újonnan épülő házak primerenergia fogyasztását. Néhányan csodálkoznak ezen bizonyára, de például ki hallott arról, hogy az USA-ban leállították a Hummer gépkocsik gyártását, mert az új üzemanyag fogyasztási előírásoknak nem képesek eleget tenni. Döbbenet, az USA-ban, ahol 30-40 évvel ezelőtt – boldog ifjúkoromban – lesajnálták a „csak” hathengeres autókat, mondván az gyenge hegymenetben. Fura volt ilyeneket olvasni, miközben 600 köbcentis kéthengeres Trabanttal jártam.

Eme kis amerikai kirándulás után térjünk a lényegre, miért sajnálja tőlünk a nemzetgazdaság a villanyt? Nyomós oka van ennek, a villamos erőműveink jelenlegi átlaghatásfoka 40%. Ebben benne van Paks is, a fatüzelésű erőművek is, a lignites erőművek és a gázturbinások is. Földgáz egyenértéken szokták értékelni az energetikai számításokban ezt a 40%-ot, ez annyit jelent (100%/40%= 2,5), hogy 1 kWh villamos energia előállítása 2,5 kWh energiatartalmú földgázt igényel. Ez első közelítésben is azt jelentené, hogy ha 100 % hatásfokkal állítunk elő fűtőenergiát áramból ill. földgázból, akkor 2,5-szer drágább lesz az árammal való fűtés.

A valóság ennél is rosszabb, mivel az áramot nem az erőmű kapujában vásároljuk, hanem odahaza a villanyóránál van az elszámolás. Talán ismert, hogy a villamosenergiát nem lehet veszteség mentesen továbbítani, melegszenek a távvezetékek és a transzformátorok is, ezt is a fogyasztónak kell megfizetni. Ezzel szemben a földgáz veszteségmentesen szállítható mindaddig, amig a cső ki nem lyukad.

Ennél fogva a 2017 márciusában érvényben lévő lakossági átlagárak figyelembevételével azzal kell szembesülnünk, hogy a villamosárammal való fűtés 3,2-szer drágább – mondhatjuk így is, hogy 320 %-kal – mint egy korszerű földgázkazánnal. Itt lehet gyászba borulni amiatt, hogy Bős-Nagymaros nem épült meg.

Milyen hatásfokkal működik egy vízerőmű, ahol a vízből úgy állítunk elő elektromos áramot, hogy a víz közben megmarad? A legtökéletesebb megújuló energiaforrás a vízerőmű. Szélcsendben is működik, felhős időben is termel, még az is tudható, hogy a következő napokban mekkora lesz a vízállás, milyen áramtermelési volumenre számíthatunk. A vízerőmű a szél és a napelemes áramtermelés tökéletes kiegészítője, jól használható az időjárásfüggő áramtermelés korrigálására. Amire Paks képtelen, az a vízerőműnek kisujjból megy.

Sebaj, mondják erre többen, akkor teszek fel napelemet és kiváltom a villamos fűtés fogyasztását! Ez egy nagyon zöld gondolatnak látszik, de csak jó messziről nézve, én inkább éretlensége miatt nevezném zöldnek. Aki ilyen döntést hoz, az a legritkább esetben szereltet fel annyi napelemet, amely a teljes áramszámlát nullára szaldózza.

Akkor viszont tegyük már patikamérlegre, melyik fogyasztási részt érdemes napelemmel kiváltani. Nem azért, hogy megkaphassuk a használatbavételi engedélyt, hanem melyik hoz számunkra gazdaságosabb üzemeltetést. Három csoportra osztanám a villamosenergia fogyasztást egy csak villamos áramon alapuló épületenergetikánál:

  • Normál nappali áramfogyasztás (világítás, hűtőgép, konyhai fogyasztók, TV stb.).
  • Melegvíz előállítás.
  • Épületfűtés.

Ha nincsen pénzed mindegyik nullázására, akkor el kell dönteni, melyik „lenapelemezése” a helyes fő csapás irány. Melyik legyen nulla, és melyik maradjon meg. Erről szól majd a következő bejegyzésem, olvasd el azt is, hidd el megéri, én nem akarok Neked napelemet eladni, sem intelligens fűtőfóliát.

Kép forrása: Pixabay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futofolia.blog.hu/api/trackback/id/tr4213236527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása